Tekniken bakom sportsbetting

536459-stock-market-dice

Att lyckas med sportsbetting är inte bara en sport för de som gillar att spela på sitt favoritlag, de är också en sport för dem som ska sätta oddsen som du sedan kan spela på.

Att spela på odds kräver träning och en viss finess. det gäller att veta tillräckligt mycket om sporten du spelar på för att kunna bedöma om ett odds är lockande eller en ren förlust. För spelbolag gäller nästan samma sak. De måste veta att de kan göra någon slags vinst på att erbjuda odds, samtidigt som deras kunder måste också ha en ärlig chans att vinna. Denna balansgång är lite svår. Det är inte bara matematik inräknat, även ett verkligt intresse för sporten måste finnas med.

Alla spelbolag gör likadant. Den här sidan listar ett flertal av de populäraste spelbolag och skriver också väldigt bra text om sportsbetting. Om du klickar dig runt på deras listade spelbolag kommer du att hitta snarlika odds med 1 X 2, men inte samma siffror. De bedömer sina odds annorlunda, men grundtanken är kvar. Om vi tar en fotbollsmatch så listar de tre alternativ:

  • 1 Hemmalaget vinner
  • X Matchen slutar oavgjort
  • 2 Bortalaget vinner

Ju lägre odds, desto större chans att det laget vinner. Ett odds på 1.0 är lönlöst att spela på: du går plus minus noll och det vet spelbolagen. Därför är få odds så dåliga. Istället kan de ligga runt 1.15 eller 1.25  så du har chansen att vinna en lite summa, eller så du vågar satsa en högre summa för det är en självklar vinst. Satsar du 10 000 kronor på ett 1.25 odds vinner du trots allt 12 500 kronor och går därmed 2 500 kronor plus.

Spelbolagen rankar oddsen och sett till procent kan fördelningen bli som följer:

  • 1 60 %
  • X 30 %
  • 2 10 %

Tillsammans blir detta 100 % så alla scenarios har fått ett odds. Men med denna sannolikhet på 100 % får bolaget ingen vinst. Så man gör om dem lite grann, kanske så här:

  • 1 62 %
  • X 31 %
  • 2 14 %

Genom högre odds får vi en högre sannolikhet, denna gång på 107 %. Alltså kommer spelbolaget gå med 7 % vinst. Men det beror så klart på hur spelarna bettar. Om många lägger sina pengar på 2, som har lägst chans och alltså får högst odds, går spelbolaget back. Därför tar de också andra saker i beräkning. Såsom hur många som spelar på respektive odds. Därför kan oddsen ändras fram till matchdagen. Om majoriteten spelar på det högsta oddsen, kommer oddset att bli lägre för att ge spelbolaget en jämnare riskspridning. Därför gäller det som spelare att vara med på noterna och göra korrekta bedömningar, för spelbolagen använder sig lika mycket av sina spelares kunnande som sitt eget.